Pionjärer söker pionjärer
Vi på Fabricius Resurs söker pionjärer som vågar testa någonting helt nytt. Vi arbetar med någonting som heter Social Presencing Theater (SPT) och The Art of Making a True Move. Du har förmodligen ingen aning om vad det är, om det är fallet så är det inget konstigt med det eftersom det bara har hållits ett litet antal grundkurser i SPT i Sverige – i Malmö – och metoderna är inte särskilt kända ute i världen heller. Det är just därför vi pionjärer söker pionjärer.
För min del började det för 6 år sedan: Det att träffa henne har förändrat mitt liv och min syn på många saker. Första kvällen efter att jag träffat henne ringde jag hem till min fru Vivian och sa:
”Det finns en ny kvinna i mitt liv! Jag tror hon skulle passa bra i ditt liv också.”
Kvinnan jag hade mött var Arawana Hayashi, då 67 år, grundare av Social Presencing Theater och The Art of Making a True Move. Det är inte ofta att man träffar människor som känns fullständigt autentiska och närvarande, där ord, rörelser och känslouttryck är ett. Jag fattade direkt när jag träffade Arawana att jag hade något att lära. Men det stannade inte vid att jag drabbades av Arawanas karisma, det arbete som hon presenterade öppnade helt nya dörrar i mig och förändrade min förståelse av ledarskap och grupper i alla sociala sammanhang jag kom i. Synen på hur grupper fungerar och hur jag fungerar i en grupp hade förändrats för alltid.
I 2012 fick vi båda, min fru och jag, möjlighet att gå en 3-årig utbildning med Arawana Hayashi. På den tiden arbetade vi med flyktingar i Strömsunds kommun, ett arbete som gav många utmaningar som ledare, kollega och medmänniska. När vi hade kommit djupare in i Arawanas universum, i de olika arbetsmetoderna, upptäckte vi mer och mer att allt det vi hade tränat på sedan vi var tonåringar i form av meditation, Thai Chi, Qigong och olika typer av kampsport och allt det vi hade lärt som ledare i kommunen kunde rymmas i en och samma metod, sättas i relation och utvecklas. Utmaningarna kunde ses från helt nya synvinklar och tacklas på sätt som vi aldrig hade sett eller tänkt på tidigare.
Metoden växlar mellan vanliga, vardagliga kroppsrörelser i tystnad och efterföljande dialog. I dialogen undersöker vi vad man under övningarna såg, kände, upptäckte och lärde. Det finns ett teoretiskt ramverk som hjälper oss att avkoda det som händer. Man undersöker sociala processer, sådant som händer varje dag när man interagerar med andra människor, antingen i vardagen eller i rollen som ledare eller som en i teamet.
För vår del har Social Presencing Theater och The Art of Making a True Move blivit verktyg som vi använder både privat och professionellt. Det är svårt att förklara, det ska testas för att förstås. Just därför letar vi pionjärer som törs hoppa ut i det okända och låta sig överraskas.
Se vårt utbildningsprogram för att anmäla dig till en kurs i Social Presencing Theater eller The Art of Making a True Move.
Av Anders Fabricius
Fabricius Resurs
Anders är SPT lärare och har tillsammans med Vivian och Liv på Fabricius Resurs gått ett treårigt ”master training program” i SPT för Arawana Hayashi och ett treårigt träningsprogram kallat ”Sustainable Co-Creation” som bland annat byggde på Teori U, ledarskap med hjärtat och SPT, där Arawana var en av undervisarna. I båda programmen ingick både SPT och The Art of Making a True Move. Han har i mer än 40 år tränat kroppsförankrad närvaroträning.
Anders har tidigare arbetat på utvecklingsavdelningen i Strömsunds kommun och varit projekt- och processledare för flera uppmärksammade projekt med inriktning på att utveckla arbetet med nyanlända barn och vuxna.
Social: Det som händer mellan människor
Presencing: Närvaro & inkänning, mindfulness
Theater: I dess ursprungliga mening, att synliggöra något
SPT har rötterna i kreativa uttryck (dans och teater), meditation, mindfulness och systemteori i en unik förening. Metoden har växt fram i en tvärvetenskaplig miljö på och kring det anrika universitetet MIT i Boston, USA.
Grundarna är Otto Scharmer (utvecklare av Teori U tillsammans med bl.a. Peter Senge som skrivit Den femte disciplinen) och Arawana Hayashi (meditationslärare, dansare och koreograf).
I denna video berättar Arawana i samtal med Otto Scharmer lite om vad Social Presencing Theater handlar om.
The Art of Making a True Move är grundträningen inom SPT, som handlar om att träna upp sin förmåga att agera helt autentiskt – i samklang med sig själv och omvärlden. Det att låta autentiska rörelser och uttryck uppstå, genom kroppsförankrad närvaro.
Arawana Hayashi, Autenticitet, Dans, Grupper, Kampsport, Ledarskap, Meditation, Närvaroträning, Otto Scharmer, Peter Senge, Pionjärer, Presencing, Qigong, Social Presencing Theater, Sociala processer, Team, Teater, Teori U, Thai Chi, The Art of Making a True Move, Utbildning